Zinek se v organismu neukládá ve velkém množství, a proto je nezbytný pravidelný příjem tohoto základního stopového prvku. Denní doporučená spotřeba zinku je u dospělých žen 7 mg a u mužů o něco více – 10 mg. Toto množství doporučuje Německá společnost pro výživu (DGE). Toto doporučení nepřihlíží k jednotlivým faktorům, které mohou bránit vstřebávání zinku a které hrají roli zvláště u seniorů, jak bylo popsáno výše. Denní potřeba proto může být v individuálních případech vyšší.
Zinek se nachází zejména v potravinách živočišného původu bohatých na bílkoviny, například v sýru nebo v hovězím mase. Nachází se také ve veganských potravinách, například v dýňových semínkách a ovesných vločkách. Je však třeba mít na paměti, že zinek z rostlinné potravy se v organismu nevstřebává tak dobře jako zinek živočišného původu. Důvod: Kyselina fytová obsažená v rostlinných potravinách, kterou rostliny potřebují k růstu, váže minerály jako zinek, hořčík a vápník. Naše trávicí ústrojí tuto vazbu nedokáže rozštěpit a minerály se vyloučí nevyužité. Například arašídy obsahují zvláště vysoké množství kyseliny fytové a fytátů – ale přes svůj vysoký obsah zinku 3,4 mg ve 100 g nejsou příliš dobrým zdrojem tohoto minerálu.